Opera Sessions: Les Contes d’Hoffmann

25 mei 2018

20:00 - 21:45

Hoffman's Angst, Drank en Vrouwen'

Calmer RoosTijdens Opera Sessions kom je op een prikkelende manier meer te weten over opera. Het is: ogen dicht, oren open en laat het drama maar binnenkomen. Calmer Roos is de operagids van de avond, hij vertelt, speelt voor en laat je tenslotte luisteren naar bijzondere, geestige en ontroerende fragmenten. Als het werkt, zit je in het stuk, en blijft het stuk ook in jou zitten.

 

Les Contes d’Hoffmann

De opera Les Contes d’Hoffmann is een werveling, komisch en tragisch tegelijk. De vroeg negentiende-eeuwse schrijver (en jurist, musicus, beeldend kunstenaar en wat niet al) E.T.A. Hoffmann wordt opgevoerd als hoofdpersoon en speelt mee in zijn eigen vertellingen. En dat betekent: passie, drankmisbruik, verering en mystificatie van De Vrouw, horror, fantasie en algehele gekte.

Hoffmann verschijnt in zijn vaste bierkelder, waar de stamgasten hem verhalen ontlokken over zijn ontvlambare, hooggepassioneerde en gedoemde liefdesleven. Zijn verlangen naar de Onbereikbare Vrouw, zijn angst voor duivelsverschijningen in de vorm van wat we het beste maar gewoon Enge Mannen kunnen noemen, en de rest van zijn magische denkwijze komen uitgebreid aan bod.

Dat uitgerekend Jacques Offenbach, de lichtvoetige, geestige komediemaker, hier de componist is, zorgt voor een heel bijzondere ontmoeting. Offenbach tovert met klank, Hoffmann met woorden – en zo ontstaan sprookjes.

Deze aflevering van Opera Sessions neemt je mee in het verhaal, en gaat in op het stuk als tegendraads kunstwerk. We vragen ons af waarom het zo lekker klinkt, en of dit inderdaad – zoals sommigen beweren – als een vroeg voorbeeld van populaire cultuur kan worden gezien.

Opera Sessions

Kaarten

Sleep alvast je kaartje binnen om verzekerd te zijn van een plaats!
Voorverkoop: € 10,-
Aan de deur: €12,-
Studenten: €5,-

Later dit seizoen bij Opera Sessions:
Die Zauberflöte

Bijwonen