Opium TorenkamerEXPO 2017

14 juli 2017

12:00 - 20:00

Van 7 tot 16 juli bij VondelCS!

NAVIGEREN DOOR EEN FYSIEK INTERNETLANDSCHAP

Vijfenvijftig jonge kunstenaars zijn het afgelopen jaar, op initiatief van het AVROTROS-radioprogramma Opium, te gast geweest in de Torenkamer van VondelCS. In stille afzondering werkte hier elke week een andere kunstenaar aan een eigen project. Curator Aynouk Tan is gevraagd om werk van de torenkamerkunstenaars samen te brengen in een vernieuwende expositie. De expositie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met vormgevingsbureau Studio Knol en is van 7 t/m 16 juli gratis toegankelijk voor publiek in VondelCS. Tan leidt de bezoekers met drie routes langs de indrukwekkende en afwisselende werken tijdens het Opium TorenkamerEXPO.

De kunstenaars in de Torenkamer variëren van schrijver tot beeldend kunstenaar en van gitarist tot illustrator, werkelijk alles is mogelijk! Het is elke week weer een verrassing wie in de Torenkamer verblijft en wat zijn/haar plan is.

Ben jij nieuwsgierig naar de bewoners en hun werk? Klik hier voor een overzicht van alle Torenkamerbewoners!

Multitasken
Doordat men continu op internet zit, worden de indrukken die iedereen binnenkrijgt steeds fragmentarischer. Lazen we voorheen nog één krantenartikel in vijf minuten, tegenwoordig zitten we achter een beeldscherm met zeven tabbladen open en verdelen we onze aandacht tegelijkertijd over binnenkomende appjes, mails, likes en comments. Van verticale diepgang schuiven we op naar horizontale vluchtigheid. Dit is het uitgangspunt dat Aynouk Tan heeft gebruikt bij het samenstellen van de Opium TorenkamerEXPO. Een heel nieuwe manier van kunstbeleving met drie opvallende routes.

De feestelijke opening vindt op 7 juli om 18.00 uur plaats, deze is voor iedereen gratis te bezoeken. Vervolgens kun je tot en met 16 juli dagelijks de expositie van 12.00 – 20.00 uur gratis bezoeken.

Tan: “Onze horizontale manier van navigeren – vluchtig en in willekeurige volgorde – geeft ruimte om eigen verbanden te leggen. Er is geen gebaand pad: alles bestaat naast elkaar en alles is even belangrijk.”

Sommige kunstwerken worden letterlijk tot fragmenten geknipt op de expositie. Door verschillende torens op te klimmen, die speciaal voor de expositie zijn gebouwd, kunnen bezoekers de kunstwerken vanaf een ander perspectief bekijken.

Bezoekers kunnen drie verschillende routes door het Opium TorenkamerEXPO kiezen, met elk een eigen beleving en plattegrond. De verschillende routes die de bezoeker binnen en buiten VondelCS langs de kunstwerken leidt zijn: Instagram-route, HackersUnite!-route en de offline route.

Instagram – Route
Kunst kijken is kunst delen is met kunst pronken – voer je volgers langs de weg der spektakel

Hackers Unite!-route
Een parcours dat leidt langs alternatieve manieren van maken, kijken en luisteren. Volgers, engageer u.

Offline-route
De paden op, de lanen in, met stralend oog en blijde zin. Kies de weg der verbeelding.
 
Tijdens de Opium TorenkamerEXPO is er ook een uitgebreide randprogrammering, met onder andere diverse workshops en optredens. Klik hier voor meer informatie.