In Gesprek Met: Nienke Plas

do 20 apr 2017

Nienke Plas over RUMAG, haar grote voorbeelden en haar plannen voor in de toekomst.

Elke week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek met’ een influencer op het gebied van media, cultuur en kunst. Deze week spreken wij niemand minder dan social comedian Nienke Plas! Ze praat niet alleen snel, maar haar carrière gaat ook snel. Nienke vertelde ons onder andere over RUMAG, haar grote voorbeelden en haar plannen voor in de toekomst.

Met een glimlach kun je mensen wakker schudden.

Ik moet toegeven, ik ben fan van je. En dat terwijl ik je een jaar geleden nog helemaal niet kende. Er kan veel gebeuren in één jaar en jij bent daar het voorbeeld van. Een jaar geleden had je jouw eerste HAHALOG geüpload, na vele leuke reacties van vrienden besloot je dit door te zetten. Was dit niet eng?

‘’Leuk om te horen! Het allereerste filmpje wat ik plaatste (wat over het gemiste optreden van Lady Gaga ging, bekijk hier hét filmpje waar het allemaal mee begon) was impulsief. Ik was verdrietig, boos én jaloers op mijn vriend. Ik kon niemand bereiken en ik moest mijn frustraties kwijt, dus maakte ik een filmpje en postte het. Al mijn vrienden vonden het geweldig. En ik dacht, waarom niet? Lekker veilig vanuit thuis comedy maken. Maar vooral in het begin werd ik elke keer weer zenuwachtig bij het uploaden van een nieuw filmpje. ‘Wat als de kijkers het niet grappig vinden? Wat als ik misschien te ver ga, in wat ik zeg?’ Zulke gedachtes gaan dan door je hoofd.’’

Dan benadert het Amsterdamse lifestylemerk RUMAG je. Ze vragen of jij hét gezicht wilt worden voor RUMAG en hun online tv platform RUMAGTV. Wat ging er allemaal door je heen toen je dit te horen kreeg?

‘’Dat was onwerkelijk. Ze bestaan inmiddels al drie jaar en hebben zo’n groot bereik. Ik voelde me vereerd en ik zag de match met RUMAG. Dus dat vond ik een groot compliment dat zij mij graag als hun vertegenwoordiger wilden hebben.’’

Hoe mooi is het om een groep mensen te hebben die naar je boodschap luistert en er ook nog wat mee doen. Dan heb ik de wereld nog een stukje mooier gemaakt.

Wanneer wordt RUMAGTV gelanceerd?

‘‘Binnenkort! We zijn nog druk bezig met de opnames. Het gaat heel leuk worden!’’

Je bespreekt van alles in je filmpjes, waar haal je de inspiratie voor de onderwerpen vandaan?

”Er zijn altijd onderwerpen die besproken kunnen worden. Zo spelen er altijd actuele onderwerpen die mensen bezig houden. Het houdt echt nooit op. In een van mijn filmpjes besprak ik veiligheid, dan kun je bijvoorbeeld denken aan veilig zijn in het verkeer, maar ook aan veilige seks.”

Wat doe je met negatieve reacties?Nienke Plas

”Ik probeer altijd wel te reageren op de reacties die ik binnen krijg. Zeker op de positieve reacties, maar ook op de negatieve. Al zeggen die negatieve reacties vaak heel weinig, mensen die commentaar leveren kunnen vaak zelf helemaal niet incasseren. Ik kan niet iedereen vermaken met wat ik doe. Maar mijn handen beginnen wel enorm te jeuken wanneer iemand echt iets lelijks zegt. Ik denk dan, op het kruisje klikken is zoveel sneller dan je shit te delen.”

Wat zou je willen bereiken met de HAHALOGs die je maakt?

‘’Dat ik mensen aan het lachen krijg, ze vermaak. Maar ik kaart ook wel serieuze onderwerpen aan. Want ik vind zelf dat iedereen bewust moet zijn (en blijven) van de problemen die zich in de wereld afspelen. Dit kunnen grote maar ook kleine problemen zijn. Ik probeer deze met sketches dan wel wat luchtiger te maken. Met een glimlach kan je mensen wakker schudden. Hoe mooi is het om een groep mensen te hebben die naar je boodschap luistert en er ook nog wat mee doen. Dan heb ik de wereld nog een stukje mooier gemaakt.’’

Mijn advies? Altijd dankbaar blijven, ongeacht de situatie waarin je zit.

Wat zou je de aankomende 5 jaar willen bereiken?

”Ik zou graag het theater in willen, samen met RUMAG hun platform tot een succes maken en in een Nederlandse film spelen. Daarnaast zou ik ook nog graag muziek willen maken, ik hou van zingen.”

Wie zijn jouw grote voorbeelden?

”Hans Teeuwen is een groot voorbeeld van mij. Daarnaast vind ik Daniël Arends en Peter Pannekoek ook ontzettend goed. Dat zijn wel dé drie namen die ik in typ als ik thuis op de bank zit en comedy wil kijken. Ook al heb ik het al meerdere keren gezien, het blijft gewoon leuk. Op gebied van muziek vind ik Lady Gaga gewoon heel erg goed. Haar teksten zijn zo sterk en origineel, en de boodschap die zij meebrengt ook. Zij draagt liefde uit. Daarnaast steekt ze ook zoveel mensen een hart onder de riem, voornamelijk de LGBT-community en mensen die anders zijn, en dat zijn er nou eenmaal veel”. zegt Nienke lachend.

Afgelopen maand vond Vondel College: Alles over YouTube! plaats in VondelCS en jij was één van de sprekers. Hoe vond je deze dag?

‘’Ik vond het leuk! Het was heel leerzaam. Het leuke van YouTube is dat je een eigen wereldje kunt creëren met je kanaal en het was leuk om te zien hoe anderen dat doen. Door de intieme sfeer kwam je echt in contact met elkaar.’’

Wat zou je als advies willen meegeven aan je kijkers?

‘’Altijd dankbaar blijven, ongeacht de situatie waarin je zit. Ook al ben je net gedumpt en zit je in een kleine kamer en gaat je studie kut, wees dankbaar dat je een dak boven je hoofd hebt en warm water hebt. Daarnaast moet je ook goed weten wat je wilt en dat ook gewoon doen! En als je dat nog niet weet, durf er naar op zoek te gaan. Zoeken naar datgene waar je energie van krijgt en waarvan je kan genieten.”

Wil je op de hoogte blijven van de filmpjes van Nienke Plas? Klik hier voor haar YouTube-kanaal.