Opium

Elke werkdag live vanuit VondelCS.

Opium is hét cultuurmagazine op de radio van de AVROTROS op Radio 4. Elke werkdag vanaf 22:30 live vanuit VondelCS!

Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. De presentator ontvangt elke uitzending tussen 22:30 en 00:00 uur een hoofdgast en is er live muziek. Kortom, een programma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst & cultuur. Opium wordt afwisselend gepresenteerd door Mieke van der Weij, Andrea van Pol en Jan Mom.

Ook benieuwd hoe een radio-opname er aan toe gaat, of wil je live mee genieten van de muziek? Vanaf 22.15 u ben je van harte welkom, een bezoekje aan Opium is gratis en altijd inclusief drankje.

De gasten van deze week zijn:

Maandag 16/10 – Paula van der Oest

Van der Oest schreef het scenario van haar nieuwe film ‘Kleine IJstijd’ samen met Rifka Lodeizen. De film vertelt het verhaal van een groep bandleden die na een lange tijd weer bij elkaar komt. De reünie zou een chaotische en met drank overgoten avond moeten worden, totdat een van de vrienden verschijnt met een nieuwe, veel jongere vriendin.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor onder anderen Monic Hendrickx, Hannah Hoekstra, Ariane Schluter en Cees Geel. Vanaf 19 oktober is Kleine IJstijd te zien in de bioscoop.

Dinsdag 17/10 – Mayken Jonkman

Parijs! In de 19de eeuw – de tijd van grote omwentelingen op het gebied van politiek, wetenschap en kunst – trok Parijs kunstenaars aan uit heel Europa. Nieuwe generaties kunstenaars verlieten hun geboorteland en trokken naar de plek waar het allemaal gebeurde. Voor de groots opgezette tentoonstelling Nederlanders in Parijs 1789 – 1914 heeft conservator Mayken Jonkman van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis voor het Van Gogh Museum onderzoek gedaan en is medeverantwoordelijk voor de keuze en opstelling van de werken. De zorgvuldig geselecteerde schilderijen laten de Franse hoofdstad zien door de ogen en harten van acht Nederlandse kunstenaars. Hun werk – van grote iconische werken als Boulevard de Clichy (1887) van Van Gogh tot kleine pareltjes als Balletdanseres (1886) van Breitner – wordt voor het eerst getoond in samenhang met werk van hun Franse tijdgenoten.

Woensdag 18/10 – Kees Hulst en Tim Oliehoek

Vanaf maandag 23 oktober om 22.15 uur op NPO 1 zendt MAX een nieuwe dramaserie uit! De twaalfdelige serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen is gebaseerd op het succesvolle boek Pogingen iets van het leven te maken, het geheime dagboek van Hendrik Groen

In een dagboek beschrijft Hendrik Groen zijn leven in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord. Hij mag dan wel oud zijn, hij is nog lang niet dood. Samen met enkele andere bewoners van het verzorgingstehuis richt hij de rebellenclub Omanido op: oud maar niet dood. Want, waarom zou het leven alleen nog moeten bestaan uit koffie drinken achter de geraniums en wachten op het einde?

Het scenario van Het geheime dagboek van Hendrik Groen is geschreven door Martin van Waardenberg. De regie is in handen van Tim Oliehoek.

Donderdag 19/10 – Martin Hendriksma

Wat weten we nog van onze nationale rivier? Martin Hendriksma trok van de Rijnbron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de monding in de Noordzee. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Over verdronken dorpen waarvan de kerkklokken, diep in het rivierwater, nog steeds luiden. Over monniken die opklommen tot wijnmagnaat. Over hoe de industrie de natuur de nek omdraaide, terwijl de verantwoordelijke bestuurders wegkeken. Schippers, schilders en soldaten brengen het Rijnwater tot leven; de stroom die de geschiedenis van landen, steden en mensen sinds de Romeinen bepaalt.
In De Rijn toont Martin Hendriksma zich wederom een geboren verteller. Hij schreef een kolkend boek dat door de levendige stijl en de onvergetelijke anekdotes onze kijk op de rivier voor altijd verandert.

Vrijdag 20/10 – Bieke Depoorter

Magnum-fotograaf Bieke Depoorter reist sinds 2011 regelmatig naar Egypte. Zij is er voor het eerst tijdens het begin van de Arabische Lente. Op reis in het land zoekt zij de schaduwkant van de revolte op. In tijden van grote onrust en achterdocht gaat Depoorter elke dag op zoek naar een nieuwe plaats om te overnachten, liefst bij een familie thuis.
De fotograaf kijkt voorbij het nieuws en de politiek en zoekt naar de intieme momenten die vaak binnenshuis verborgen worden gehouden. Het Fotomuseum Den Haag toont vanaf 21 oktober een overzicht van dit werk, waarvoor Depoorter eerder dit jaar de prestigieuze talentenprijs Prix Levallois ontving.

Wil je op de hoogte blijven van Opium? Klik hier voor hun website.