Opium

Elke werkdag live vanuit VondelCS.

Opium is hét cultuurmagazine op de radio van de AVROTROS op Radio 4. Elke werkdag vanaf 22:00 live vanuit VondelCS!

Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. De presentator ontvangt elke uitzending tussen 22:30 en 00:00 uur een hoofdgast en is er live muziek. Kortom, een programma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst & cultuur. Opium wordt afwisselend gepresenteerd door Mieke van der Weij, Andrea van Pol en Jan Mom.

Ook benieuwd hoe een radio-opname er aan toe gaat, of wil je live mee genieten van de muziek? Vanaf 22.15 u ben je van harte welkom, een bezoekje aan Opium is gratis en altijd inclusief drankje.

Vrijdag 21 april is te gast: Folkert de Jong
Beeldhouwer en tekenaar Folkert de Jong komt met een nieuwe tentoonstelling: Weird Science. Een verkenning van de kunstbeweging De Stijl als een utopische beweging en een reflectie op de rol van de kunstenaar in een veranderende wereld.De aankomende week zijn te gast:

De aankomende week zijn te gast:

Maandag 24 april: Jan Rothuizen

Kunstenaar Jan Rothuizen, vooral bekend om zijn zogenaamde zachte atlassen van steden en andere locaties, brengt een nieuw boek uit: Veranderstad Amsterdam-De Zachte Atlas II. Het nieuwe boek bevat veertig nieuwe tekeningen van onze hoofdstad. De aanpak kent u misschien wel uit zijn maandelijkse bijdragen in De Volkskrant waarin hij met tekst en beeld een locatie tekent, maar ook van teksten voorziet.

Dinsdag 25 april: Ilja Gort

Hij is dan wel verzot op Frankrijk, maar ­anderen zweren bij La dolce vita van Italië. Zou francofiel Ilja Gort daar dan kunnen ­leven? Hij zoekt het uit in het nieuwe ­Avrotros-programma Gort over de grens.
Woensdag 26 april: Nhung Dam

In een afgelegen dorp aan de Groningse kust probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een Nederlands vrachtschip uit het water gevist. Ze zijn nog niet eens gewend, of de vader is alweer op de vlucht.

Donderdag 27 april: David de Jongh
Met steun van het Mediafonds maakt David de Jongh in co-productie met NTR en Pieter van Huystee, de film “Vogelparadijs”, over tekenaar Peter Vos (1935-2010). David verdiept zich momenteel onder meer in het filmen van een van Vos’ favoriete vogels: de mus. Met dank aan Stichting Witte Mus/ Huismusbescherming.

Vrijdag 28 april: Annaleen Louwes

Op uitnodiging van stichting Beautiful Distress, die kunst inzet om het lijden van psychiatrische patiënten zichtbaar te maken, trok fotograaf Annaleen Louwes naar New York. Drie maanden verbleef ze in een psychiatrische inrichting, waar ze zich een indringer en outsider voelde. Tot ze bij wijze van experiment de kleuren van haar foto’s omdraaide: van positief naar negatief. Hieruit ontstond de fototentoonstelling ‘Black and white and (some) kind of blue or I only want to be happy’ in het Dolhuys.

Wil je op de hoogte blijven van Opium? Klik hier voor hun website.