Opium

Elke werkdag live vanuit VondelCS.

Opium is hét cultuurmagazine op de radio van de AVROTROS op Radio 4. Elke werkdag vanaf 22:30 live vanuit VondelCS!

Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. De presentator ontvangt elke uitzending tussen 22:30 en 00:00 uur een hoofdgast en is er live muziek. Kortom, een programma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst & cultuur. Opium wordt afwisselend gepresenteerd door Mieke van der Weij, Andrea van Pol en Jan Mom.

Ook benieuwd hoe een radio-opname er aan toe gaat, of wil je live mee genieten van de muziek? Vanaf 22.15 u ben je van harte welkom, een bezoekje aan Opium is gratis en altijd inclusief drankje.

De gasten van deze week zijn:

Opiumgasten – week 33

De gasten van volgende week zijn:

Maandag 14 augustus – Greg Nottrot en Floor Leene

15 februari 1894. Martial Bourdin wandelt richting Greenwich met een tijdbom om zijn middel. Zijn missie: een aanslag op het Koninklijk Observatorium, ijkpunt van de tijd. Niet enkel als symbolische daad, maar als oprechte poging om de tijd en haar vooruitgang een halt toe te roepen. Augustus 2017. Theatermakers Greg Nottrot en Floor Leene onderzoeken de motieven van Bourdin en vragen zich af hoe zij vandaag de dag de tijd tot stilstand zouden brengen. Is er een manier om te ontsnappen aan het alsmaar voort tikkende verval? 

Dinsdag 15 augustus – Sven Ratzke

Is het altijd de femme die fataal is en de man verleidt en in het ongeluk stort? Sven Ratzke draait het om en zet juist de fatale en raadselachtige man – rebellen, buitenbeentjes, oplichters, duivels en hartendieven – centraal in zijn nieuwe programma HOMME FATALE. Voor deze gloednieuwe show vroeg Ratzke de beste singer-songwriters van dit moment om nummers te schrijven: Rufus Wainwright, Lisa Hannigan, Dez Mona en Fay Lovsky. Filmische verhalen op muziek over de homme fatale in al zijn facetten. Verleidelijke songs waarin Ratzke meer dan ooit de popsound opzoekt: de ene keer met een bruisende beat, dan weer als intieme chanson. En zoals altijd in glamorous outfits en begeleid door zijn virtuoze band.

Woensdag 16 augustus – Jans Muskee

Van 1 juli 2017 tot en met 7 januari 2018 presenteert het Drents Museum de tentoonstelling Absoluut Misschien, waarin de levensgrote werken van Jans Muskee (Nieuw-Amsterdam, 1961) centraal staan. Achter de tekeningen van Muskee houdt zich een wereld schuil die normaal gesproken voor onze ogen verborgen blijft. De taferelen die op de werken afgebeeld worden zijn ogenschijnlijk alledaags, maar bevatten tegelijkertijd een hoge mate van sociale ongemakkelijkheid. De kijker verandert hierdoor in een voyeur, die zowel aangetrokken als afgestoten wordt.

Jans Muskee werkt al bijna dertig jaar aan een eigenzinnig oeuvre en zijn realistische creaties hebben de afgelopen decennia een eigen plek gekregen in de hedendaagse tekenkunst. De tentoonstelling Absoluut Misschien bestaat uit een collectie werken uit de periode van 2014 tot heden. De tekeningen variëren in formaat, van 20 x 30 cm tot 200 x 300 cm.

Wegkijken helpt niet
De levensechte personages uit de tekeningen van de Drentse kunstenaar Muskee bevinden zich in situaties waarin uiting wordt gegeven aan onvervulde verlangens en seksuele fantasieën. Zo lijkt een bezoekje aan de buren zich plotseling richting een partnerruil te ontwikkelen en geeft een echtgenoot blijk van voyeuristische neigingen. Omdat de karakters van levensgroot formaat zijn, is het net of de kijker medeplichtig wordt gemaakt aan hun activiteiten. Of hij/zij dat wil of niet, wegkijken helpt niet. Jans Muskee betrekt de kijker onvermijdelijk bij de voorstelling. Op die manier creëert hij een contact met zijn publiek dat de personages uit zijn tekeningen onderling niet lijken te hebben. Dit onvermogen van mensen om echt contact te leggen is een van de belangrijkste thema’s in het werk van Jans Muskee. 

Donderdag 17 augustus – Viktor Frölke

Min of meer toevallig belandt filosofiestudent Tristan Oleander bij het Amsterdamsch Studenten Corps. In dispuutgezelschap Multatuli meent hij geestverwanten te hebben gevonden. Tijdens een groepsreis naar het buitenland lopen de vernederingspraktijken van zijn dispuutgenoten dusdanig uit de hand dat Tristans favoriete jaargenoot op akelige wijze komt te overlijden. Een onfortuinlijk incident, zo luidt de officiële versie, maar Tristan denkt daar anders over. Jaren later, als Tristan zijn dispuut en het corps al lang de rug toe heeft gekeerd, wordt hij steeds meer gekweld door een geschonden rechtvaardigheidsgevoel en besluit hij de hoofdverantwoordelijken van toen alsnog aan te klagen voor een geheim tribunaal.

Het dispuut neemt de lezer mee naar een besloten, decadente wereld van studenten die er een kunst van hebben gemaakt om elkaar op geraffineerde wijze te belagen.

Vrijdag 18 augustus – Leonard van Munster

Leonard van Munster (1972) woont en werkt in Amsterdam. Van Munster’s installaties bevinden zich voornamelijk in de publieke ruimte waar de omgeving een belangrijk onderdeel uitmaakt in de beleving van het werk. Van Munster kiest locaties die passen bij gemaakte schetsen of hij maakt een construct speciaal voor een bepaalde plek. Zo bouwde hij een Fata Morgana [under heaven 02] onder de rondweg A10 in Amsterdam, compleet met palmbomen, bananenbomen en waar bloemen bloeien en een waterval vanaf een rotspartij naar beneden klettert (zie foto). Alles is van plastic en omheind met een metershoog stalen hekwerk. Of neem de boom met boomhut die hij op het 50 meter hoge Stedelijk museum Post CS gebouw plaatste of het schip Fortuna dat hij gekapzeist midden in het financiele centrum van Amsterdam plaatste.

Hoewel de werken op het eerste gezicht een ‘boys like’ of vrolijk uiterlijk hebben, ligt er een gevoeliger idee aan ten grondslag. Onderliggende thema’s als verlangen, nostalgie en sentiment staan dicht bij hem. Het bevriezen van een geluksgevoel of een jeugherinnering. De vrolijk ogende buitenkant werkt als een roze glazuurlaag en creeert een tegenstrijdig gevoel. De meeste kunstwerken van Van Munster in de openbare ruimte, zijn maar tijdelijk te zien. Alles wat daarna rest is de herinnering en de foto…

 

Wil je op de hoogte blijven van Opium? Klik hier voor hun website.