Opium

Elke werkdag live vanuit VondelCS.

Opium is hét cultuurmagazine op de radio van de AVROTROS op Radio 4. Elke werkdag vanaf 22:30 live vanuit VondelCS!

Opium bestaat sinds 1991 en is daarmee het langstlopende cultuurmagazine op de radio. De presentator ontvangt elke uitzending tussen 22:30 en 00:00 uur een hoofdgast en is er live muziek. Kortom, een programma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van kunst & cultuur. Opium wordt afwisselend gepresenteerd door Mieke van der Weij, Andrea van Pol en Jan Mom.

Ook benieuwd hoe een radio-opname er aan toe gaat, of wil je live mee genieten van de muziek? Vanaf 22.15 u ben je van harte welkom, een bezoekje aan Opium is gratis en altijd inclusief drankje.

De gasten van deze week zijn:

Donderdag 22 juni – Anna Enquist

Begin jaren negentig ontmoetten Anna Enquist en Gerrit Kouwenaar elkaar op Poetry International Rotterdam. Enquist was kort daarvoor met furore als dichter gedebuteerd; Kouwenaar werd met Lucebert allerwegen beschouwd als de belangrijkste levende Nederlandse dichter. De ontmoeting betekende vriendschap op het eerste gezicht en markeerde het begin van een langdurige, intensieve omgang die het tweetal rond de wereld bracht.
Het boek Een tuin in de winter, verschenen in de reeks Privé Domein,  is het verhaal van die dichtersvriendschap: een aangrijpend boek der herinneringen, waarin Enquist behalve over Kouwenaar terloops ook veel over zichzelf, haar (poëzie)opvattingen en hebbelijkheden vertelt. Tegelijkertijd met het boek verschijnt bij Uitgeverij Querido Van woorden gemaakt, een bloemlezing van het werk van Kouwenaar, samengesteld en ingeleid door Enquist.

Vrijdag 23 juni – Sophie Reinders

Sociale media zijn niets nieuws, in de zestiende en zeventiende eeuw gebruikten we ze ook al. Letterkundige Sophie Reinders reconstrueerde het leven van jonge, adellijke vrouwen uit die periode aan de hand van hun vriendenboekjes – vergelijkbaar met onze huidige Facebookprofielen – en schreef daar een boek over. Ze promoveert op 13 juni aan de Radboud Universiteit.

De gasten van volgende week zijn:

Maandag 26 juni – Frank Jochemsen

Uitgeverij Nijgh en Van Ditmar gaat brieven publiceren die Wim Sonneveld en zijn levenspartner Friso Wiegersma elkaar tussen 1948 en 1958 stuurden. De briefwisseling schetst een beeld van hun relatie in een tijd dat homoseksualiteit nog een taboe was en van Sonnevelds verblijf in Hollywood. De bundeling verschijnt onder de titel Niemand dan wij op 28 juni, de honderdste geboortedag van de cabaretier, zanger en acteur. De briefwisseling tussen Sonneveld (1917-1974) en Wiegersma (1925-2006) werd onlangs vrijwel integraal gevonden in de nalatenschap van Wiegersma. Wiegersma’s latere echtgenoot Hans van der Woude stelde samen met muziekjournalist Frank Jochemsen een boek samen.

Dinsdag 27 juni – Antoine Uitdehaag

DeLaMar presenteert vanaf 15 juni 2017 de nieuwste hilarische zomerkomedie Geen Paniek! met o.a. Tjitske Reidinga, Peter Blok, Guy Clemens, Wendell Jaspers en Dick van den Toorn. Geen Paniek! is een komedie over een klucht; een hilarische toneelslapstick over een groep acteurs en hun leven voor én achter de schermen. Van een totaal mislukte generale repetitie tot aan een desastreus verlopen voorstelling tijdens hun theatertour. Deze theater-hit van Michael Frayn is in verschillende versies over de hele wereld te zien geweest en beleefde in 2016 een zeer succesvolle herneming op Broadway met maar liefst vijf Tony Award nominaties. Nu brengt regisseur Antoine Uitdehaag de voorstelling naar Nederland.

Woensdag 28 juni – Ellie Uyttenbroek

ETNOMANIE is een tentoonstelling voor iedereen die zich graag door ‘de ander’ laat inspireren. De Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek heeft honderd etno- historische foto’s uit de Wereldcollectie van het Nederlands Fotomuseum geselecteerd. Vervolgens heeft zij deze samen met ontwerper Mary Pelders Vos digitaal gestileerd. Door in de foto’s op specifieke plekken kleur toe te voegen, licht Uyttenbroek stijldetails uit die anders voor vele ogen onopgemerkt zouden blijven.

Donderdag 29 juni – Mark Hendriks

Een vrouw runt overdag een toeristenwinkeltje en speelt ’s avonds computerspelletjes met haar neefje. Maar ze heeft geen zin om te wachten op klanten en gaat liever vissen in een natuurreservaat. Daar, als ze zonder zuurstof met haar speer op vissen jaagt, ontdekt ze een octopus die kan praten. En wat hij zegt vindt ze even irritant als intrigerend. In het boek Octopus kraken parallelle verhaallijnen langzaam in elkaar verstrikt als de tentakels van een octopus. In zijn prachtige, vrije tekenstijl vertelt Mark Hendriks een zonderling verhaal waarin traditie en de moderne tijd elkaar raken en waarin niets is wat het lijkt.

Vrijdag 30 juni – Milou van Rossem & Diana Ozon

Van Doe Maar tot Madonna en van de discman tot de Nintendo Game Boy. De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden taalvernieuwers Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Herbeleef in de tentoonstelling hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, mode & muziek, film & tv en sport. De tentoonstelling De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s is de nieuwe cultuurhistorische expositie voor jong en oud in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle tentoonstellingen De Gruyter, Knus – gewoon de jaren 50, Wauw – de jaren zeventig en Gezin XXL.

Wil je op de hoogte blijven van Opium? Klik hier voor hun website.