Hé mediawereld; dat kan diverser!

di 30 apr 2019

ROSE stories organiseerde een talkshow in VondelCS over diversiteit en inclusie in de (witte) mediawereld. Experts en (ervarings)deskundigen gingen in gesprek: hoe krijgen we in Nederland meer diversiteit op redacties en in directies van mediabedrijven? Lees hier een verslag van de avond.

De studio van VondelCS is goed gevuld met een gemêleerd publiek.

Gespreksleider Ahmet Polat gaat iedereen langs om een hand te geven. Voor degenen die hem niet kennen: Ahmet Polat is fotograaf en filmmaker. Met zijn werk bouwt Ahmet bruggen tussen verschillende culturen, identiteiten en geschiedenissen en heeft hiermee meerdere prijzen in de wacht gesleept. 

Naast hem zit Nadia Zerouali; bekroond kookboekenschrijfster, presentatrice en tv-kok op de zender 24Kitchen.

Dan volgt er een korte voorstelronde; Sahil Achahboun is socioloog en werkt bij de gemeente Den Haag onder andere aan inclusievraagstukken. Nina Blussé is sociaal-psycholoog en houdt zich voornamelijk bezig met thema’s zoals conflict, leiderschap en onbewuste vooroordelen (unconscious bias). Tot slot is Reza Kartosen-Wong aangesloten. Hij heeft een promotieonderzoek gedaan over de culturele identificaties en media- en cultuurconsumptie van Aziatisch Nederlandse jongvolwassenen.

Lees hier meer over de sprekers

De complete tafel van de talkshow door ROSE stories bij VondelCS

Meer diversiteit in de mediawereld is nodig

Het gesprek begint met een aantal cijfers over hoe wit de redacties in de mediawereld zijn. Zo was bijvoorbeeld 98,1 procent van de RTL redacties wit in 2018. Op de nieuwsredacties van de NOS was in 2018 94,6 procent wit. Dit is een kleine 2 procent minder dan in 2015.

We moeten stoppen met praten en over op actie. Ik zit te vaak aan witte tafels.

Met deze scherpe reactie begint Nadia het gesprek. Er is meer diversiteit in redacties nodig om een reëeler beeld van de samenleving te krijgen. Een witte redactie kan onmogelijk een goed beeld scheppen van bepaalde groeperingen. Dit is niet alleen in nieuwsredacties belangrijk, vult Reza aan, maar ook in de populaire cultuur. Uit zijn onderzoek is gebleken dat jongeren met een migratieachtergrond hun identiteit niet terugvinden in Nederlandse media. Daarom keren zij zich af van Nederlandse film en televisie en zoeken zij het in Amerikaanse, Japanse of Koreaanse media. In deze film- en televisieproducties worden zij beter gerepresenteerd.

Het probleem is duidelijk, en eigenlijk lijkt de oplossing ook zo klaar als een klontje: redacties in de mediawereld, zowel nieuwsredacties als programmamakers voor entertainment, moeten diverser en inclusiever worden om een betere weerspiegeling van de maatschappij te creëren.

Zoekt en gij zult vinden

Er worden verschillende manieren besproken om dit doel (gemakkelijker) te bereiken.

Eindredacteur religie en cultuur van de EO Ida Overdijk heeft zelf de regie in handen: zij kan de gasten in haar programma’s zelf uitzoeken en vertelt dan ook dat zij net zolang zoekt tot de selectie een gezonde weerspiegeling van de samenleving is. Dit niet alleen op het gebied van verschillende migratieachtergronden, maar ook op het gebied van gender.

ROSE stories EO eindredacteur Ida Overdijk spreekt

 

En als er moeite is om geschikte kandidaten te vinden, dan zijn er nog wel manieren om dit makkelijker te maken. Sahil is bijvoorbeeld al bezig om jongeren met een migratieachtergrond op weg te helpen in de (witte) mediawereld. Nina voegt hieraan toe dat er meerdere experimenten zijn waarin een selectieprocedure voor een bepaalde functie minder ‘biased’ wordt. Bijvoorbeeld door niet te selecteren op diploma’s, maar aan de hand van meer algemene testen. Kunstmatige intelligentie kan hierbij een goede tool zijn (even denk ik terug aan het People Centered Economy Congres, dat ook bij VondelCS plaatsvond en hier meerdere geschikte voorbeelden voor gaf).

Hoe zit dat met die potjes dan?

Behalve deze initiatieven en experimenten zijn er ook gewoon potjes voor! Deze worden momenteel misschien niet optimaal benut, maar hier kan verandering in komen.

Annebregt Dijkman, co-auteur van het boek: ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ roept de zaal op tot onderzoek. Ze stelt voor om de cijfers van het publieke geld dat gereserveerd is voor diversiteit en inclusie boven tafel te halen. En als dit out in the open is, dan moeten er ook eisen zijn: hoe wordt dit publieke geld op de beste manier besteed?

Dit is een manier om op zijn minst grip te krijgen op de publieke omroep. Maar dan is er nog steeds een heel groot deel van de mediawereld over. Directeur van A Lab Amsterdam Lucas Hendricks waarschuwt dat als we toch blijven praten, dat we dit vooral met elkaar moeten doen. Een dialoog met elkaar maar wel steeds meer buiten onze ‘filterbubbel’ anders blijven we binnen ons comfortabele en eensgezinde netwerk praten.

ROSE stories komt binnenkort met een nieuwe talkshow in VondelCS, dus houd ons in de gaten!

Foto’s gemaakt door Melanie Lemahieu