Judith Quax en Noah

ma 22 okt 2018

Deze week werken Judith Quax en Noah bij ons in de Torenkamer.

Sinds 2007 onderzoekt en fotografeert Judith Quax migratie van Senegal naar Europa. Haar eigen leven is er sterk door beïnvloed: de vader van haar zoon is Senegalees. Hij woont in New York en het grootste deel van haar schoonfamilie woont in Dakar. Steeds meer betrekt zij haar eigen leven bij haar werk. Zo ook in Voyage à Dakar, een project in ontwikkeling, dat onlangs op Photoville in New York te zien was. Lees meer over het project: http://photoville.com/voyage-dakar/.

Judith Quax reisde in 2014 samen met haar vierjarige Nederlands-Senegalese zoon Noah in een oude Mercedes naar Dakar. Onderweg logeren ze bij familie en vrienden én ontmoeten ze andere Senegalese migranten. Moeder en zoon filmen elkaar en laten zich filmen door de mensen die ze onderweg ontmoeten. In de auto monteert Quax een camera waarmee ze de hele weg van Amsterdam naar Dakar vastlegt. In deze film richt zij zich op de verbinding tussen Europa en Afrika. Ze neemt de verhalen mee, maar ook letterlijk bagage, foto’s en videomateriaal voor families op beide continenten.

De Senegalese studiofotograaf Selle maakte fotomontages voor migranten, aan de hand van portretten die Quax maakte en foto’s uit het archief van de migranten.

Geïnspireerd door zijn werkwijze en nieuwsgierig naar een samenwerking maakte Quax samen met Selle een serie collages van de filmstills van de Amsterdam-Dakar reis. Op de finissage is het resultaat van deze samenwerking te zien en vertelt Quax over de reis en de samenwerking.

www.judithquax.com

Met dank aan Mondriaan Fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

Torenkamerplan: 

In de Torenkamer blik ik met mijn zoon Noah terug op de Amsterdam-Dakar reis. We selecteren favoriete, betekenisvolle filmstills en maken hiermee een collage. De vrijheid waarmee de Senegalese fotograaf Selle werkte bij het maken van de montages, nemen we mee in onze werkwijze. De wand van de torenkamer vult zich gedurende de week met oud én nieuw beeld: foto’s, tekeningen, op internet gevonden beeld en quotes. Daarnaast zijn het samenzijn in de kleine Torenkamer (net zoals de auto waarin ze 2,5 maand reisden) en het dwalen in het Vondelpark (net zoals het onderweg zijn met de auto) inspiratiebronnen voor het werk.

Voor het dagelijks Blog klik hier.