De Torenkamer Beri Shalmashi

ma 10 apr 2017

Scenarist, publicist en regisseur

Beri Shalmashi werkt deze week vanuit De Torenkamer aan het scenario van de speelfilm ‘Welkom’.

Over Beri

Beri Shalmashi is scenarist, publicist en regisseur. Tijdens haar afstuderen aan de Nederlandse Filmacademie wint ze in 2008 de Echo Award voor meest excellente biculturele student in het hoger onderwijs. Datzelfde jaar behaalt Beri haar MA aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vervolgens maakt zij diverse films die vol lof worden ontvangen, met in 2010 samen met Sanne Vogel een nominatie voor een Gouden Kalf.

Shalmashi woonde de afgelopen jaren in Los Angeles, Cairo, en Erbil, waar zij film doceerde aan de universiteit. Ze schreef met Willem Capteyn de verfilming van ‘Het huis van de moskee’ en heeft nieuw werk ontwikkeld met steun van het Mediafonds, zoals de miniserie ‘Circus Irak’ en de transmediale documentaire ‘Big Village’. Shalmashi publiceert regelmatig in De Volkskrant en De Filmkrant en vorige week ging haar nieuwste korte film ‘Shouted from the rooftops’ in première.

Torenkamerplan

De ontwikkeling van de speelfilm ‘Welkom’ werd in razendsnel tempo op poten gezet uit de behoefte om statushouders een plek te geven in de Nederlandse filmindustrie. Daarvoor werd door actrice Dewi Reijs en regisseur Dennis Overeem ‘The Buddy Project’ in het leven geroepen: Nederlandse filmprofessionals en hun gevluchte collega’s werken samen.

Inmiddels zijn vijfenzestig gevluchte filmexperts actief binnen het project, ik schrijf het scenario voor de film ‘Welkom’. Tijdens mijn week in de Torenkamer wil ik even een tandje trager door het verhaal gaan, om tussen de reeds stevige structuur de karakters meer tot leven te wekken. De focus van de komende vijf dagen gaat liggen op het uitdiepen van de karakters.