De Torenkamer Jonah Falke

ma 27 mrt 2017

Schrijver

Over Jonah

Jonah Falke (1991) werd geboren in Ulft en studeerde in 2013 af aan ArteZ, Enschede in de richting schilderkunst. Hij maakte als frontman van de band Villa Zeno de plaat ‘Self Made Woman’ (2014). Vorig jaar verscheen zijn debuutroman ‘Bontebrug’ bij Lebowski Publishers. ‘Bontebrug’ is genomineerd voor de Bronzen Uil 2017 (prijs voor het beste literaire debuut van het afgelopen jaar).

Op 11 maart opende zijn eerste solo-expositie ‘Dogs & Faces’ bij Galerie Bart in Amsterdam. Dogs & Faces (te zien 11/3 tm 22/4/17) toont een serie schilderijen met in zichzelf gekeerde honden en mensenkoppen die weinig tot niets van zichzelf prijs willen geven. De laconieke schwung waarmee ze worden weergegeven, gekaderd in een vierkant of geïsoleerd van hun omgeving, lijkt een sociaal onbehagen te onthullen. Jonah Falke’s ‘geschilderde afstandelijkheid’ maakt zijn werk expressief en ontoegankelijk tegelijk. De expositie markeert een nieuw vertrekpunt in zijn nu al verrassende oeuvre.

Torenkamerplan

Het probleem van kunstenaars lijkt me dat ze vooral in zichzelf geïnteresseerd raken en steeds minder in de wereld. Dat kan vervelende gevolgen hebben.

Om mezelf  – als kunstenaar – wat te beteugelen heb ik besloten om deze week wat te doen voor een ander. Althans dat wil ik proberen. Tijdens mijn week in de Torenkamer zal ik iedere dag een paar uur doorbrengen met Bennie van Uum. Hij is een hulpbehoevende man van eind tachtig. Ik heb hem ontmoet – twee jaar terug – tijdens een bijbaan in de thuiszorg. Het werk doe ik niet meer maar Bennie ben ik blijven zien. Ik denk dat ik hem desondanks het leeftijd verschil een vriend kan noemen. Al is het gevaarlijk om dat te zeggen. Want Bennie zei eens: ‘Iemand noemde me een keer zijn beste vriend, daarna heb ik hem nooit meer gezien.’ Ik belde Bennie en stelde voor om iedere dag te gaan wandelen in het Vondelpark. Hij reageerde enthousiast maar voegde er wel aan toe: ‘Die woensdag ben ik jarig en de donderdag moet ik naar het ziekenhuis voor een scan.’ Ik stelde voor hem te vergezellen op zijn verjaardag en in het ziekenhuis. Dat leek hem een goed plan.

Over mijn ontmoetingen met Bennie zal ik verslag doen vanuit VondelCS.