De Torenkamer Sophia Bustin

ma 3 apr 2017

Filosofisch kunstenares

Over Sophia

Het werk van Sophia Bustin (1995, geboren in Den Haag) bestaat uit olieverfschilderijen, fotografie en installaties. Deze mediums verweeft zij tegen een achtergrond van filosofische en psychologische theorieën tot artistieke onderzoekjes waarbij het menselijk aanpassingsvermogen centraal staat.

Na haar propedeuse gehaald te hebben aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam in de richting Fine Arts dacht ze dat haar werk zich beter zou ontwikkelen als ze meer gedwongen werd om te denken in een kader in haar studie.  Daarom begon ze het jaar daarop aan de studie filosofie aan de Universiteit van Leiden. Met minder beweegruimte om bezig te zijn met kunst en met meer theoretische prikkels kwam er een  duidelijke richting in haar werk. Namelijk, de spanningen die er ontstaan wanneer ons vermogen tot aanpassen aan onze maatschappij botst met onze persoonlijke ruimte.

Met haar eerste werken over dit onderwerp heeft zij twee solo exposities gehad. Een in DOOR in Dordrecht en een in Op Hodenpijl in Schipluiden. De schilderijen uit deze reeks ‘De Prototypes’ waren geïnspireerd op de positieve desintegratie theorie van psychiater Dabrowski. Hierdoor raakte ze gefascineerd door het paradoxale idee van zelfontplooiing in een complexe samenleving.

In 2016 exposeerde ze in Galerie Pouloeuff met de groepsexpositie ‘30×30’ en in 2017 in museum IJsselstein met de expositie ‘Aanstormend talent bij MIJ, Het beste van Galerie Pouloeuff 2016’.

Torenkamerplan

Man is the only creature that refuses to be what he is

– Albert Camus

Het idee van het torenkamertje fascineert mij. Je kan als kunstenaar in grote afzondering werken aan een project. Daarom wil ik tijdens mijn week in de torenkamer een psychologisch experiment uitvoeren. Een experiment waarbij ik mijn eigen spanning tussen aanpassing en productiviteit onderzoek. Ik ben van plan om elke dag een zelfportret te maken met verschillende mediums, variërend van schilderen en fotografie tot installatie. Wat zal het doorbreken van mijn dagelijkse routine voor invloed hebben op mij en daarbij op mijn werk? Ik wil mijn gemoedstoestand onderzoeken tijdens deze week terwijl ik mij aanpas aan mijn nieuwe situatie. Misschien dat ik meer of juist minder vrijheid ervaar dan in een doorsnee week. Of misschien neemt mijn werk wel een andere vorm aan dan normaal. Het zou kunnen dat ik productiever word of misschien juist wel helemaal niet. Ik ben zelf erg benieuwd naar wat er uit komt.

Naast dit persoonlijke vraagstuk wil ik ook een link maken naar de hedendaagse maatschappelijke druk om productief te zijn. Ik heb hier nog geen duidelijke mening over kunnen vormen en dat wil ik deze week meer gaan uitdiepen.

Uiteindelijk zal ik mijn vijf zelfportretten combineren tot een eindwerk.