Valentina Tóth

ma 17 dec 2018

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) is pianiste en actrice. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, richting acteren. Daarnaast is Valentina ook met grote onderscheiding afgestudeerd aan het conservatorium van Brussel, richting klassiek piano.
Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. Opus klassiek koos Hungarian Horizon als CD van de maand mei 2013. Tevens mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi.
Valentina ontving in het verleden verschillende prijzen, onder andere de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours.
Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf ze een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.
Naast soliste is Valentina ook kamermusicus. Met het Menotti Trio won zij een eerste prijs tijdens Het Kamermuziekconcours Hoorn. Daarnaast is zij lid van het Volkmann Trio, samen met Coraline Groen (viool) en Jobine Siekman (cello) In 2015, ontving het Volkmann Trio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In datzelfde jaar speelden zij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een concert in de Nationale Philharmonie van Vilnius, Litouwen.
Zij soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en Het Nederlands Blazers Ensemble. In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Yehudi Menuhin School in Engeland.
Zij is te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), vanaf seizoen 4, 5 en 6.
Als actrice is ze actief in Vlaanderen en Nederland en was ze onder andere te zien bij Het Houten Huis, Theater Antigone, Theatre National De Bruxelles. In 2018 was zij een van de makers van de muziektheaterperformance “SoundTrack Vol. 1”, een coproductie van De Noorderlingen en het Jonge Harten Theater Festival in Groningen. Tevens maakte zij in 2018 de muzikale familievoorstelling “Icarus”, samen met Lucas van der Vegt en Anneleen Lemmens.
In 2019 zal ze meespelen in Gevleugeld, een coproductie van Het Houten Huis en het Noord Nederlands Orkest. In 2019/2020 zal ze meespelen in Wonderland van Theater Hofplein in Rotterdam en tevens ook co-regisseur zijn.

Torenkamerplan:

Een paar weken geleden was ik te gast bij het programma De Muziekfabriek. Daar mocht ik mijn eigen versie van der Erlkonig ten gehore brengen en ik vond dat zo leuk dat ik er meer mee wil doen!
Alles wat ik graag doe, kwam samen; acteren, zingen, pianospelen en teksten schrijven!
Nu heb ik me als doel gesteld, om zoveel mogelijk muzikaal materiaal te verzamelen en te maken in de Torenkamer; liedjes vertalen, of juist teksten op muziek zetten die er nog niet waren, andere versies maken van dingen die al jaren bestaan! Zodat ik dat later weer kan uitwerken tot een voorstelling een vaste radio-column, of iets anders…